3.2. Jalkojen pesusta ja kuivaamisesta
Nyt sitä ollaan kuukausi oltu yrittäjänä. Olen yllättynyt suosiosta ja kiitollinen, että ihanaakin ihanammat asiakkaat ovat löytäneet minut ja hoitolani. Palaute on ollut positiivista, kivut ovat jääneet hoitotuoliin ja jalat ovat tuntuneet kevyiltä ja uusilta asiakkaan lähtiessä kotiin.
Tänään ajattelin syventyä vähän tarkemmin jalkojen pesuun. Itsehän kuvittelin aina että kyllä ne puhdistuu kun ovat alimmaisena suihkussa. Nyt kun pesen ja kuivaan ne kunnolla joka päivä ja illalla televisiota katsoessani huolella rasvailen, niin johan on erinäköiset jalat.
Jalkojen päivittäinen pesu:
Oikeilla pesutottumuksilla ehkäistään jalkojen ja säärien ihon liiallinen kuivuminen sekä mahdolliset hajuhaitat.
Ehjä, hyväkuntoinen iho on paras suoja jalkainfektioita vastaan.
Jalkahien ja voidejäämien pesuun riittää päivittäinen pesu haalealla vedellä.
Likaiset, hikoilevat ja haisevat jalat pestään lievästi happamalla pesunesteellä (pH 3,5-5,5). Palasaippuat tai suihkugeelit ovat yleensä neutraaleja tai jopa emäksisiä ja ne muuttavat ihon omaa bakteerikantaa haitallisesti.
Kuivan ihon voi pestä perus-tai pesuvoiteella.
Varvasvälit pestään yksitellen, jolloin hiki, kuollut ihosolukko, sukkanöyhtä ja lika lähtevät pois.
Liottamista ja pitkiä jalkakylpyjä ei suositella, kylpysuolat kuivattavat ihoa sekä liiallinen vettyminen lisää infektioriskiä.
Jos varpaassa on sisäänkasvava kynsi, voi pestä kynsiuurteet pehmeällä hammasharjalla tyvestä kärkeen suuntautuvin liikkein.
Jalkojen kuivaus pesun jälkeen:
Kuivaus on tärkeää, koska varvasvälien iho on yhtä ohut kuin silmäluomien ja hautuu helposti. Suurin osa jalkasienistä alkaakin juuri hautuneista varpaanväleistä.
Iho kuivataan kevyesti taputtelemalla, ei saa hangata.
Pyyhkeen tulisi mahtua ahtaisiin varvasväleihin tai kuivaamiseen voi käyttää vaikka talouspaperia. Varvasvälit kuivataan huolellisesti yksitellen.
Kuivaamisen yhteydessä on helppo tarkastaa ihon kunto ja päivittäinen toisto auttaa huomaamaan poikkeamat helpommin.