8.3. Jalkojen tutkiminen ja rasvaus
Kevätaurinko vaikuttaa herättäneen ihmiset käymään jalkahoidossa, sehän on mahtava juttu! Tervetuloa vaan kaikki uudet tuttavuudet. Ja nyt jo muutamia voi kutsua vakioasiakkaiksikin 😊
Minun luokseni voit tulla juuri sellaisena kuin olet eikä jalkojaan koskaan pidä hävetä! On pelkästään hienoa, että huolehdit jalkojesi terveydestä näyttämällä ne minulle.
Kotikäynnit tuovat vaihtelua hoitolassa puurtamiseen ja niihin varaan aina vähän enemmän aikaa. Ikäihmiset kun vallitsevassa tilanteessa ottavat satunnaisista vierailijoista kaiken irti. Minusta on vain mukavaa jutustella, saan kuulla jos jonkinmoisia tarinoita. On ihanaa antaa aikaansa sitä tarvitseville.
Mutta itse aiheena minulla on tällä kertaa jalkojen tutkiminen ja rasvaus.
Jalkojen tutkiminen
Jalkojen tutkimista suositellaan kaikille viikoittain säännöllisesti, diabeetikon tulisi tarkistaa jalkansa päivittäin.
Tutkiminen on helppo ja tehokas tapa ylläpitää hyvää jalkaterveyttä ja tehostaa omahoitoa, jos muutoksia ilmenee.
Tutkiminen tapahtuu havainnoiden ja käsin tunnustellen, jalkapeili on hyvä apuväline. Se on varrellinen peili, joita saa jalkojenhoidon ammattilaisilta tai apteekista. Ihon lämpötilaa tai jalkojen mahdollisia lämpötilaeroja voi testata kämmenselällä ja turvotus todetaan painamalla ihoa.
Tutkimalla löydetään muutokset ja saadaan tietoa omahoidon riittävyydestä. Tutkimalla voidaan todeta myös asiantuntijan tutkimuksen ja hoidon tarve.
Alla olen luetellut tutkittavat alueet ja mitä hoidettavaa sieltä voi löytyä.
Muista tutkia
1. Iho jalkapohjissa, jalkaterän sivuilla , jalkapöydissä ja säärissä
- hankaumat, ihorikot
- haavat, halkeamat
- rakot, kovettumat, känsät
- hilseily, värimuutokset
-tulehduksen merkit (kipu, punoitus, turvotus, kuumotus)
-lämpötilaerot
2. Varpaidenvälit
-hautumat
-känsät
-jalkasieni
3. Kynnet
-paksuuntuminen
-kynnen mallin ja kasvusuunnan muutos
- sisäänkasvu
-kynsivallin tulehdus
- kynsilevyn rakenteen muutos
4. Varpaat
-isovarpaan kääntyminen vinoon
-pienten varpaiden koukkuasento
-varpaiden liikkuvuus
- Jalkapöytäluiden päiden "rystysten" häviäminen
Jos huomaat jotain poikkeavaa, on syytä mennä jalkojenhoidon asiantuntijan tutkittavaksi. Mitä aiemmin vaivaan päästään käsiksi, sitä parempi lopputulos.
Jalkojen rasvaaminen
Jalat tulisi varsinkin talvisin rasvata kerran päivässä. Rasvaus on hyvä tehdä heti pesun jälkeen, jolloin rasvaus sitoo kosteuden ihoon tehostaen rasvauksen tulosta.
Varvasvälejä ei rasvata, koska ohut iho hautuu ja menee helposti rikki aiheuttaen infektioriskin. Poikkeuksena varpaiden väliin voi laittaa kuitenkin sienivoiteita tai hikoilua estäviä voiteita.
Koukkuun menneitä mutta vielä liikkuvia varpaita voi oikaista venyttämällä rasvauksen aikana jäykistymisen välttämiseksi.
Rasva tulee hieroa kunnolla ihoon. Kovettumat pehmenevät, kun voidetta hierotaan alueella pyörivin liikkein koko kämmenellä.
Säännöllisen rasvauksen hyödyt
Ihon kosteustasapaino ja joustavuus säilyy tai jopa paranee.
Iho pysyy ehjänä, koska rasvaus ehkäisee ihomuutoksia ja jalkainfektioita.
Myös kynnet rakastavat rasvaa, rasvaus ehkäisee kynsien kupertumista ja kuivumista.
Paksujen kynsien lyhentäminen helpottuu.
Käytettävät voiteet
Säärille sopii perusvoide. Hoitoväsymyksen ehkäisemiseksi hanki useampi ja käytä vuorotellen.
Jalkapohjille suositellaan rasvaisempaa voidetta, koska iho on paksumpaa.
Jalkojen kovettumiin ja halkeamiin suosittelen hankkimaan voidetta, joka sisältää ureaa eli karbamidia. Kyseessä ei suinkaan ole virtsa, karbamidi valmistetaan yleensä teollisesti. Karbamidi on täsmäase kovettumiin, koska se pehmentää sarveistunutta ihoa ja sitoo kosteutta ihoon.
Vaikka olenkin ammattilainen ja itsekin myyn laadukkaita jalkojenhoitotuotteita, kerron yleensä asiakkailleni, että jopa paikallisesta ruokakaupasta löytää ihan kelvollisen ureaa sisältävän jalkavoiteen muutaman euron hintaan.
Mutta jos haluat tuloksia pysyvämmin ja nopeammin, kannattaa satsata. Ensin jalkahoitoon ja sitten ammattilaisen suosittelema voide, joka sopii juuri sinun jaloillesi.