23.4. Tietoa sukista ja vinkkejä kenkäostoksille
Kuulumiset ensin.
Yrittäminen on edelleen yllättävän helppoa ja mukavaa, eikä jalkojen hoitaminen ja tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen tunnu useimpina päivinä edes työltä. On etuoikeus saada tutustua uusiin ihmisiin, sekä mennä ikääntyneemmän väestön kotiin juttelemaan jalkahoidon yhteydessä mukavia.
Hierontaa on ollut nyt kalenterissa vähemmän, mutta sitä taitoa pidän yllä hieromalla välillä omien jälkeläisten jalkoja. Mielessä on useasti käynyt lisäkouluttautuminen, haaveena alkaa olla niin kynsien oikaisuhoidot kuin vyöhyketerapiakin. Mutta ne saavat odottaa vallitsevan tautitilanteen rauhoittumista, koen hankalaksi opetella tällaisia kädentaitoja tietokoneen välityksellä. Työni onkin selvästi vaikuttanut käsien lihaksiin, kun en tarvitse enää apua hillopurkin avaamiseen.
Yrittäjän vapaa-ajan lähes täyttävät kotiaskareet, niitäkin jaksaa paremmin, kun työpaikka on omassa kodissa. Myöskin siisteys ja sisustus ovat nousseet tärkeiksi, nyt kun asiakkaat tulevat meidän kotiimme. On ihanaa seurata taas lumien sulamista ja pihan heräämistä kevääseen.
Itse asian aiheeksi otin sukat ja kengät. Niistä löytyi ällistyttäviä faktoja, joita mielelläni teille jaan. Taustamateriaalina käytin jälleen kerran Jalkaterveys-kirjaa.
Sukat
Sukkien tehtävänä on suojata jalkateriä ja ehkäistä jalkavaivoja ja vaurioita. Sukat pitävät ihon kuivana ja näin ehkäisevät iho- ja kynsivaurioiden sekä jalkainfektion syntymistä. Sukat toimivat iskunvaimentimena ja tasaavat kuormitusta, vähentävät painetta ja lievittävät jo olemassa olevia kipuja. Sukat suojaavat jalkoja kylmältä ja kuumalta. Eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia sukkia.
Hyvään jalkojen omahoitoon kuuluu puhtaiden sukkien vaihto päivittäin, tarvittaessa sukat vaihdetaan useita kertoja päivässä. Sukkia tulee olla riittävästi, että päivittäinen vaihto on mahdollista.
Sukkien pesu on tärkeää, ne tulisi pestä päivittäin tuoteselosteen ohjeen mukaan ja mielellään nurinpäin, että mahdolliset epäpuhtaudet eivät kertyisi kynsien alle ja kynsivalleihin. Muistathan myös, että hiki, pesu ja pesuaineet kutistavat sukkia. Uudet sukat olisi hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Jalka- ja kynsisienen aikana sukat olisi hyvä pestä desinfioivalla pesuaineella.
Hyvän sukan ominaisuudet:
Sopivan kokoiset, joissa varpaille jää riittävästi tilaa liikkua ja tuulettua.
Oikeanlainen materiaali, esimerkiksi puuvilla- ja villasukat eivät siirrä kosteutta, vaan hautovat. Lisäksi villa kuivattaa ihoa. Siksi paljaaseen jalkaan ei ole suositeltavaa laittaa pelkkää villasukkaa!
Sen sijaan keinokuiduista (polyesteri, polyamidi, akryyli, polypropeeni) tai sekoitemateriaaleista (puuvillan, merinovillan ja keinokuitujen yhdistelmät) valmistetut sukat siirtävät tehokkaasti kosteutta iholta.
Resori, joka on joustava ja leveä, jakaa puristuksen laajalle alueelle pohkeessa tai nilkassa. Kireä ja kapea resori heikentää alaraajojen verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta.
Erilaisia sukkia:
Vahvikesukat vaimentavat iskuja ja tasaavat jalkapohjan kuormitusta. Vahvikesukat myös keventävät jalkapohjaan kohdistuvaa painetta ja kipua sekä suojaavat kynsiä. Sukat, joissa on erilaisia vahvikkeita, soveltuvat osaksi erilaisten jalkavaivojen hoitoa.
Tuki- ja hoitosukkien tehtävänä on laskimovirtauksen vilkastuttaminen, turvotuksen ja alaraajojen väsymisen vähentäminen sekä säärihaavan paranemisen edistäminen. Tuki- ja hoitosukat ehkäisevät suonikohjujen ja laskimotukosten kehittymistä sekä laskimovajaatoiminnan kroonistumista.
Varvassukat ehkäisevät varvasvälien hautumista ja mahdollisesti myös jalkasientä. Varvassukat suojaavat vasaravarpaiden ihoa hankaukselta ja estävät varpaita kääntymästä toisten varpaiden alle tai päälle.
Hoitavat sukat sisältävät yleensä hopeaa, kuparia ja / tai kivihiiltä. Ne edistävät ihon terveyttä hoitamalla ihovaurioita ja haavoja. Hoitavat sukat hillitsevät liikahikoilua ja vähentävät hajuhaittaa. Erilaisia hoitavia aineita sisältävät sukat vähentävät jalkasienen riskiä.
Kengät
Jalkaterveyden kannalta tärkeintä on kengän istuvuus, koska jokaisen ihmisen jalkaterien koko, malli, jalkakaaren korkeus, päkiän ja kantapään leveys sekä päkiän ympärysmitta ovat yksilölliset.
Kengän laajuus, leveys ja pituus ovat tärkeimmät ominaisuudet istuvuudessa. Kengän tulee olla juuri sopiva erityisesti päkiän kohdalta.
Kengän päällinen ei saa pullistua pohjan ulkopuolelle eikä muuttaa muotoaan jalkaterän ulokkeiden johdosta. Sopiva kenkä ei hankaa, paina tai purista päkiän kohdalta, vaan kengän tulee tuntua mukavan napakalta. Myös kantapään pitää pysyä tukevasti paikallaan ja suorassa asennossa kävellessä.
Kengissä, joissa on irrotettava pohjallinen, on yleensä tilaa myös yksilöllisille pohjallisille. Jos sinulle on jo tehty yksilölliset pohjalliset, muista ottaa ne mukaasi kenkäostoksille. Yksilöllisiä pohjallisia valmistavat jalkaterapeutit ja ne tehdään yleensä hoitamaan jo syntyneitä jalkavaivoja.
Liian suuret tai pienet kengät ovat jalkaterveyden kannalta haitalliset. Ne aiheuttavat varpaiden koukkuasentoa, kynsien paksuuntumista, nivelten liikkuvuuden alenemista ja ihovaurioita, jolloin kävelyn malli muuttuu aiheuttaen vaivoja alaraajaniveliin ja jopa alaselkään asti.
Vinkkejä kenkäostoksille:
Kenkien paras ostoaika on iltapäivällä tai illalla, koska jalka muuttaa muotoaan päivän aikana.
Sopivaa kokoa etsiessä on hyvä muistaa, että kokonumerointi toimii vain viitteellisenä apuna. Pisimmän varpaan eteen tulee varata noin 1,5 - 2 cm lisätilaa. Sopiva leveys löytyy kokeilemalla tai asettamalla jalka irrotettavan pohjallisen päälle. Nauhoilla tai tarrakiinnityksellä voi vaikuttaa kengän istuvuuteen. Netistä löytyy erilaisia nauhoitusohjeita.
Kengässä kantapään tulee pysyä napakasti paikallaan, varpailla on oltava tilaa toimia luonnollisesti ja päkiällä on oltava tilaa levitä ilman että kengän päällinen alkaa levitä pohjan ulkopuolelle. Kengän ulkopohjan on oltava suora, jolloin varpaat ja jalkaterän lihakset toimivat oikein.
Kengän pohjan tulisi olla sopivan ohut, päkiästä taipuva ja kiertolöysä. Pohjassa tulee olla pitävä kuviointi, varsinkin työ- ja talvikengässä.
Korkoa saisi olla maksimissaan 2 cm, kuormitus on sitä tasaisempi mitä matalampi korko.
Pintamateriaalin olisi hyvä olla hengittävä, kosteutta kuljettava ja jalkaterän muotoihin mukautuva.
Tiesitkö että myös kengän painolla on jaloillesi merkitystä? Naisen kengän ihannepaino on noin 350 grammaa ja miehen puolisen kiloa.